Wysokość przedniego zderzaka od gleby

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • vittorio
    Classic
    • 2005
    • 33

matadory montowane seryjnie do octavek to przestarzala technologia, nie wiadomo dlaczego montuja te kible, pewnie skoda podpisala z matadorem umowe na gigantyczna dostawe i musi to pchac.

matadory kupione u gumiarza, nowy model sa OK - oczywiscie w tej klasie cenowej
    takze nie ma co pluc na matadory - bo to nie tylko te przestarzale opony bardziej bym plul na skode za taki numer
    www.octaviaclub.cz - czech skoda octavia club :-)
  • Kmab
    Rider
    • 2005
    • 269

Żona narzeka, że co krawężnik to zahacza przednim błotnikiem. Faktycznie coś w tym jest, bo ostanio jak jeździłem zaległe tematy pozałatwiać i co chwila parkowałem na mieście to sam zahaczyłem kilka razy.
    Skłoniło mnie to do przyjrzenia się wysokości przedniego błotnika.
    Wczoraj stałem koło innej Octy na mieście i jakoś mi się wydawało, że zdecydowanie wyżej jest przód u niej.

Postanowiłem więc zmierzyć odległość od gleby do miejsca, gdzie zaczyna się zderzak u mnie. Wziąłem linijkę :wink: i do dzieła. Wyszło mi 12 cm. Mierzyłem przy lewym kole, odległość od ziemi do miejsca gdzie zaczyna się element zderzaka. Przy okazji zmierzyłem służbową Astrę II ojca i wyszło mi 18 cm. No comment

Pytanie do Was - (o ile się komu chce takie testy wykonywać) - ile macie do gleby od zderzaka, albo na odwrót
    Głównie ciekawi mnie seryjne zawieszenie, wyniki z zawieszeniem na Bilstein'ach też mogą być ciekawe.
    Obecnie na tapecie Subarak OBK 2.0D

Komentarz

• Emil
      L&K
      S_OCP Member
      • 2005
      • 1092

niestety w Octaviach TTTM, zderzak jest cholernie nisko. U mnie sytuacje poprawila wymiana amortyzatorow na gazowe al ko, teraz jest troche wyzej. Jednak gdyby nie metalowa oslona silnika, wiele razy wymienialbym miske :evil:

A 12 cm to jeszcze nie tak zle :twisted:
      BMW E46 320d by MT 184PS@406Nm
      CR-V 2,2 i-ctdi
      Perfectservice by Dobrygrześwawa

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

RS ma 2cm nizej zawias i do tego zderzak nizszy :twisted:

Ale tak jak pisze Emil TTTM, Octy przed liftem mialy jeszcze ten dol dokladany mozna bylo wywalic i byloby brzydko ale praktyczniej. A potem zderzak zostal polaczony i dol ciagle jest poszlifowany. Zamontowac tulejki do zawieszenia z przodu przy okazji zmiany amorow i tyle.
        Spritmonitor.de

Komentarz

• Martinez
          L&K
          • 2004
          • 1366
          • Audi

Ja raz zjeżdżając zimą z chodnika na którym była warstwa zmrożonego śniegu zachaczyłem zderzakiem i odgięłm go do dołu. Wystawał mi niemiłosiernie i dawał sie naprostować. Pojechałem do znajomego mechaniora i przykręciliśmy go na 2 śruby od dołu do czegoś tam (nie pamiętam do czego ). Problem może nie zniknął ale zdecydowanie rzadziej wychaczam krawężniki.
          Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
          teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
          czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

• Nexus6
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 4847
            • Volkswagen

hehehe, też mam tak przykręcony k
            With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

nie wiecie jak jest w O2, tez tak nisko?
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• Kmab
                Rider
                • 2005
                • 269

Zamieszczone przez szkoda
                nie wiecie jak jest w O2, tez tak nisko?
                Wyżej, ale trzeba by kogoś z O2 i linijką by sprawdzić... :wink:

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

szkoda, A Ty plyte pod silnik zamowiles i zawias w gore :?: Tak pytam z ciekawosci :twisted:
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Zamieszczone przez Maicroft
                    szkoda, A Ty plyte pod silnik zamowiles i zawias w gore :?: Tak pytam z ciekawosci :twisted:
                    nie, ale jest wielce prawdopodobne, ze plyte jeszcze zapodam bo to chyba w ASO montuja.
                    tylko zastanawiam sie czy na pewno jest mi to potrzebne, moze jacys Odwojkowcy sie odezwa czy warto czy nie?
                    ja mialem zamiar troche pojezdzic i ocenic czy zdarza mi sie gdzies tam przytrzec i ewentualnie wtedy zamontowac ta oslone.
                    saport techniczny baj DGW
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm
                    no i nie ma :-)

Komentarz

• zeb
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 415

Myślę że w O2 problem nie istnieje. Nie zdarzyło mi się jeszcze w nic zachaczyć przez 17.000 km. Wieczorem zmierzę wysokość od gleby do zderzaka!

Komentarz

• Masmo
                        L&K
                        • 2005
                        • 1145

Re: Wysokość przedniego zderzaka od gleby

Zamieszczone przez Kmab
                        Żona narzeka, że co krawężnik to zahacza przednim błotnikiem...
                        ....Wyszło mi 12 cm. ...Pytanie do Was - (o ile się komu chce takie testy wykonywać) - ile macie do gleby od zderzaka, albo na odwrót
                        ....kawe.
                        Krawęznik zgodnie z Rozp.Ministra może mieć od 10-14 cm. (najczęsciej koledzy po fachu "na zapas" robią co najmniej 14 cm. Część ścienta ma 12 cm!!! Wiec Octą bez zarysowania zderzaka nie wjedziesz pod ani na krwężnik!
                        Skłoniło mnie to do podniesienia zawiechy. Mam teraz 16 cm zderzak od gleby. I czuję znacznie mniejszy stres jeżdząc po Polskich wspaniałych duktach. Swoje rozterki opisąłem tu:

[ Dodano: Pon 01 Sie, 05 16:32 ]
                        Zamieszczone przez zeb
                        Myślę że w O2 problem nie istnieje. Nie zdarzyło mi się jeszcze w nic zachaczyć przez 17.000 km. Wieczorem zmierzę wysokość od gleby do zderzaka!
                        W piątek oglądaliśmy O2 kolegi z forum i faktycznie zderzak jest znacznie wyżej, ale osłona pod silnikiem jest też nisko. Więć zderzak ocaleje rop.... tylko michę. :lol:
                        Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• Kmab
                          Rider
                          • 2005
                          • 269

Zamieszczone przez Masmo
                          Mam teraz 16 cm zderzak od gleby. I czuję znacznie mniejszy stres jeżdząc po Polskich wspaniałych duktach.
                          Jak rozumiem z posta, zamontowałeś tulejki. Czytałem, że tulejki podnosza o 2 cm. 12+2 daje mi 14. Aby wyciągnąć 16 cm zamontowałeś po dwie tulejki z jednej strony, czy też coś jeszcze kombinowałeś?

Komentarz

• Sebastian_M26
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 1823
                            • Superb II (3T4)

Skoro zderzakiem walicie o glebe
                            to wasza miska i belka zawieszenia chyba jest w opłakanym stanie
                            Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• Kmab
                              Rider
                              • 2005
                              • 269

Zamieszczone przez Sebastian_M26
                              Skoro zderzakiem walicie o glebe
                              to wasza miska i belka zawieszenia chyba jest w opłakanym stanie
                              O glebe mi się jeszcze nie zdarzyło, ale o krawężnik, albo o próg zwalniający - kilka razy.

Komentarz

• Sebastian_M26
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 1823
                                • Superb II (3T4)

glebe mi się jeszcze nie zdarzyło
                                gleba,krawężnik,koleina,kamień-wszystko jedno
                                Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• Masmo
                                  L&K
                                  • 2005
                                  • 1145

Zamieszczone przez Kmab
                                  Zamieszczone przez Masmo
                                  Mam teraz 16 cm zderzak od gleby. I czuję znacznie mniejszy stres jeżdząc po Polskich wspaniałych duktach.
                                  Jak rozumiem z posta, zamontowałeś tulejki. Czytałem, że tulejki podnosza o 2 cm. 12+2 daje mi 14. Aby wyciągnąć 16 cm zamontowałeś po dwie tulejki z jednej strony, czy też coś jeszcze kombinowałeś?
                                  Tak zamontowałem tulejki po jednej na MacPerson. Nie zmierzyłem ich wysokości ale na oko mają z 2,5 cm. Mimo zmiany z tyłu sprężyn na wyższe z zestawu na złe drogi zmienił się jakby kąt przód tył. Teraz bez obciązenia przód i tył są mniej więcej na jednej wysokości (przedtem przód był wyraźnie niżej) co też mogło spowodować podniesienie zderzaka. A poza tym może w innych miejscach mierzone .
                                  Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• Mach
                                    Rider
                                    • 2004
                                    • 349

W O1 forsowanie czekogolwiek poza plaskim asfaltem bylo problem... w O2 problem praktycznie nie istnieje... jezdzac po takiech samych miejscach roznymi autami w O2 jeszcze nic nie udalo mi sie przytrzec.

BTW: na pocieszenie userow O1 moze powiedziec ze jeszcze gorzej mam w A3... potrafie sie nawet wahaczem przeszorowac po krawezniku jesli pod za duzym katem sie atakuje :-( nizutko... a przeciez to seria
                                    A4 B7 TFSI Quattro S-Line by MT | O2 2.0TDI by MT | Jeep XJ 4.0L | PF 125p 1971

Komentarz

• Masmo
                                      L&K
                                      • 2005
                                      • 1145

Zamieszczone przez Mach
                                      W O1 forsowanie czekogolwiek poza plaskim asfaltem bylo problem... w O2 problem praktycznie nie istnieje... jezdzac po takiech samych miejscach roznymi autami w O2 jeszcze nic nie udalo mi sie przytrzec....
                                      To prośba do właściceli O2: podajcie prześwit jaki macie między asfaltem a osłoną silnika. O1 ma teoretycznie 137 mm ale z moich pomiarów O1 bez tulejek ma mniej w granicahch 11 cm. Jak zmierzę swój prześwit po podniesieniu to podam.

Komentarz

• Bonus
                                        Ambiente
                                        • 2005
                                        • 249

octavia ma po prostu za długi zwis przedni, nie jedną widziałem z odłamaną dolną części zderzaka

u mnie w seryjnej odległość 15cm

jak to dobrze ze miska olejowa jest pomiędzy kołami i nic jej nie grozi

Komentarz

• lisiaczek
                                          Ambiente
                                          • 2006
                                          • 210

a takie tuleje ile kosztuja? mozna kupic gotowe? czy samemu trzeba je zrobic? czy jest jaks roznica w jezdzie tzn czy bardziej autem buja po zamonotwaniu takich tulej?

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

Halo, a czy w tym poscie tego nie bylo, bo ja sam na tym forum pod haslem: tuleje, tulerki, dystanse pisalem o tym juz kilkanascie razy.

Juz nie pamietam dokladnie, ale chyba 70zl za tulejki plus robocizna, bo trzeba zrzucic kolumny w dol i rozkrecic sprezyne.

[ Dodano: Czw 08 Cze, 06 22:27 ]

Np tu pisze nawet nr czesci jest podany.
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• YubY
                                              Drive
                                              • 2006
                                              • 74

witam,
                                              to prawda, że zwis przedni jest bardzo duży i szorowałem przy hopkach i krawężnikach. Na przeglądzie przy 30kkm zainteresowałem się możliwością podniesienia octy i ASO wstawiło tulejki (koszt ok. 300 zł z robocizną). Teraz jest wyżej tylko o jakieś 2-3 cm, ale już nie mam problemu z krawężnikami i hopkami. Proponowali jeszcze płytę pod silnik (pakiet na bezdroża) ok. 1800 zł. Po zamontowaniu tulejek autko stoi równo poziomo, mi to nie przeszkadza.
                                              Octavia Combi Tour Plus 1,9 TDI ASV '05
                                              President Harry II Clasic + DV 27 S w dziurce po fm-owej + spliter (ale myslę nad drugą dziurką na fm-ową)

Komentarz

• marcind
                                                Rider
                                                • 2005
                                                • 438

Gdyby ten temat byl walkowany tydzien temu stwierdzil bym ze u mnie jest luzik, ale ostatni tydzien caly czas jezdzilem od urzedu do urzedu i innych tam kancelarii... i b. czesto slyszlem szlifowanie .... niestety....
                                                Passat 2.0 TDI, 140 KM, 2007, Comfortline
                                                mam nadzieję, że będzie równie dobry co octavia...

Komentarz

• laurin
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 727

Mam założone takie tuleje. Autko posiada ori xenony. Mam ważenie, że świecą za nisko.
                                                  Pytanko - czy podwyższenie prześwitu nie wpłynęło na samoczynną regulacje świateł - tzn obniżenia strumienia światła poprzez regulator który jest na wahaczu??

Komentarz

Pracuję...